Dit moet je weten wanneer je de juiste haarverf wilt kiezen!

Dit moet je weten wanneer je de juiste haarverf wilt kiezen!

Vind je het lastig om te bedenken voor welke soort haarkleuring je moet gaan? Of weet je niet zo goed welke kleur mooi staat? Lees dan verder!

Welke verschillende soorten haarkleuring zijn er?

Tijdelijke haarkleuring

Deze kleuring kun je in alle kleuren van de regenboog kopen en is verkrijgbaar in diverse vormen: shampoo, spray, mousse en gel. Tijdelijke haarkleuring kleurt alleen de buitenkant van je haar, waardoor er geen schade wordt gebracht aan je haar. Na ongeveer 2 wasbeurten was je de kleur er weer uit.

Semipermanente haarkleuring

Doordat de kleurmoleculen van semipermanente haarkleuring wel doordringen tot in de haarschacht, blijft het wat langer zitten dan tijdelijke haarkleuring. Deze kleuring blijft ongeveer 6 wasbeurten zitten en heeft een lage dosering van ingrediënten die schade aan je haar kunnen brengen. Het resultaat dat je krijgt van dit type kleuring is voor iedereen anders, dit hangt af van de staat van je haar en van je oorspronkelijke haarkleur.  

Permanente haarkleuring

Deze kleuring is permanent en dus niet uit te wassen, wel kan de kleur na een tijdje gaan vervagen en krijg je uitgroei. Permanente kleuring is het meest schadelijk voor je haar in vergelijking met de andere kleuringen. In de verpakking zit een zuur en een base, welke samengevoegd moeten worden en waardoor een chemische reactie ontstaat. Door deze reactie kunnen de kleurstoffen indringen in je haar, wat er dus voor zorgt dat het niet uit te wassen is.

Check de ondertoon

Voordat je begint met het verven van het haar, is het goed om te weten welke kleur écht mooi staat. Wanneer je een verkeerde haarkleur hebt kan dit namelijk veel met je uiterlijk doen. Je huid kan bijvoorbeeld een stuk bleker lijken en je ogen doffer.

Het is belangrijk om te onderscheiden of er sprake is van een warme (goud/gele), koele (roze/blauwe), of neutrale ondertoon in de huid. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit te achterhalen. Je kunt dit onder andere doen door simpelweg naar de huidskleur, aderen en ogen te kijken. Bij een neutrale ondertoon heb je geluk, alle haarkleuren zullen mooi staan!

Als er veel roodheid in het gezicht zit, is er sprake van een koele ondertoon. Is de huid meer geel/warm? Dan heb je een warme ondertoon. Je kunt dit testen door te kijken naar de aderen in de pols. Zijn ze blauw? Dan heb je en koele ondertoon. Neigen ze meer naar groen toe? Dan is er sprake van een warme ondertoon. Als je niet zo goed kunt zien welke kleur het nou precies is of ze zijn eerder blauwgroen/paars, dan heb je een neutrale ondertoon.

Welke kleur haarverf past het beste bij mij?

Wanneer je weet wat de ondertoon van je huid is, kun je gaan kijken naar de haarkleur die hier het beste bij past.

Haarkleuren voor een koele ondertoon

Als je een koele ondertoon hebt, kun je het beste kiezen voor haarkleuren met een koele, blauwe gloed. Hieronder vallen bijvoorbeeld: asblond, zilverblond, platina blond, zacht bruin, mokka, chocolade, bordeauxrood, felrood en donkerbruin en zwart met een blauwe of paarse ondertoon. Let wel op dat je niet een té donkere kleur kiest, dit kan jouw huidskleur gaan overheersen.

Haarkleuren voor een warme ondertoon

Bij mensen met een warme ondertoon kun je het beste kiezen voor haarkleuren die ook een warme tint hebben, op deze manier breng je je natuurlijke schoonheid het beste naar boven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor volle bruine kleuren, chocoladebruin, caramel, hazelnoot, warm bruin, koper/roestbruin, zwart, warme rode kleuren, honingblond, koper en strawberry blond.

Welk haarkleur nummer moet ik kiezen?

Alle merken haarverf gebruiken kleurnummers of codes. Elk merk varieert hierin, waardoor het onmogelijk is om alle namen en nummers te noemen. Wel zit er een duidelijk systeem in.

Het cijfer voor de punt of letter geeft aan hoe licht of hoe donker de kleur is, bijvoorbeeld:

  • Cijfer voor een punt 5.0
  • Cijfer voor een letter 5N
  • 5.0 en 5N zijn dezelfde kleuren, maar dan anders weergegeven
  • Hoe hoger het cijfer voor de punt of voor de letter, hoe lichter de kleur

Alle cijfers voor de punt of letter op een rijtje:

  1. Zwart
  2. Diep donkerbruin/zwart
  3. Donkerbruin
  4. Middenbruin
  5. Lichtbruin
  6. Donkerblond
  7. Middenblond
  8. Lichtblond
  9. Zeer lichtblond
  10. Extra lichtblond

Het cijfer achter de punt geeft aan of de kleur koel of warm is. Hieronder staan alle cijfers achter de punt op een rijtje:

  1. As
  2. Violet
  3. Goud
  4. Koper
  5. Mahonie
  6. Rood
  7. Mat
  8. Mokka

Shop op Haibu

Nu je alles goed op een rijtje hebt, is het tijd voor het leuke werk: het uitkiezen van de kleur! Kijk op Haibu voor alle soorten en kleuren haarverf!

Deel deze blog