Dit moet je weten over het ingrediënt Lilial in Olaplex!

Dit moet je weten over het ingrediënt Lilial in Olaplex!

Olaplex is de laatste tijd behoorlijk in opspraak geweest, waarschijnlijk heb je hier al wel wat over gehoord. Maak je je zorgen over alle verhalen of ben je benieuwd wat er nou precies aan de hand is? Wij vertellen het je!

Wat is Lilial?

Butylphenyl methylpropional, beter bekend als Lilial, is een veel gebruikte geurstof. De geurstof heeft een bloemige geur, typisch voor het Lelietjes-van-dalen-aroma. Door de lekkere geur wordt het ingrediënt veel gebruikt in verzorgingsproducten.

Waarom is Lilial verboden?

Op 28 januari 2019 concludeerde het Comité voor Risicobeoordeling van het Europees agentschap voor chemische stoffen al dat Lilial reprotoxisch is. Dit betekent dat de stof schadelijk is voor de vruchtbaarheid en voor het ongeboren kind. Om deze reden is Lilial op 11 augustus 2020 geclassificeerd als een reprotoxische stof categorie 1b. De wijziging hiervan is van toepassing vanaf 1 maart 2022.

Sinds januari 2022 verkoopt Olaplex geen producten meer waar Lilial in is verwerkt!

Lilial in Olaplex

Dit ingrediënt zat in de producten van Olaplex. Olaplex gebruikte het ingrediënt uitsluitend als geurstof, vooral vanwege het Lelietjes-van-dalen-aroma. Het werd nooit als actief en functioneel ingrediënt gebruikt, waardoor het geen onvruchtbaarheid, miskramen of verstoringen in de ontwikkeling van foetussen zou mogen veroorzaken.

Lilial is meestal aanwezig in formuleringen met een concentratie van 0.1% of minder, wat niet genoeg procent is om van invloed te zijn op de vruchtbaarheid. Olaplex gebruikte het zelfs maar met een concentratie van 0.0119%. Volgens de Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association hoeven klanten die producten hebben gekocht die Lilial bevatten zich geen zorgen te maken en zijn deze producten nogsteeds veilig te gebruiken.

Natuurlijk vindt Olaplex de gezondheid van klanten het belangrijkste en willen ze de juiste informatie geven. Check de Instagram van Olaplex om een statement over het ingrediënt Lilial te lezen en uitleg van Lavinia Popescu, Chief Scientist, VP R&D + Regulatory bij Olaplex, te horen.

Wat nu?

Check de ingrediëntenlijst van je Olaplex product, zie jij het volgende staan: BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL? Dan heb jij nog een oud Olaplex product met het Lilial ingrediënt. Wil je dit niet meer gebruiken? Dan kun je het product gratis retourneren bij ons! Neem contact op met onze klantenservice, zij weten ervan!

Deel deze blog