Selecteer een verlanglijst
Naar overzicht

Help, ik heb hoofdluis ontdekt!

Help, ik heb hoofdluis ontdekt!
, 02/10/2020 In Algemeen

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn klein beestjes die leven van mensenbloed. Ze zijn ongeveer 3 mm groot en in het begin grijsblauw van kleur. Nadat luizen bloed hebben opgezogen worden ze roodbruin van kleur. Het vervelende aan luizen is dat ze zich erg snel verspreiden. Ze leggen namelijk eitjes, deze worden neten genoemd. Neten zijn grijswit van kleur en lijken héél erg op roos. Maar gelukkig zit er wel verschil in zodat je kan zien dat het om neten gaat. Roos laat los op de hoofdhuid en neten zitten vast aan het haar.

 

Hoe krijg je hoofdluis?

Er werd eerder altijd gezegd dat luizen afkomen op ongewassen haar. Maar dit fabeltje mag de wereld uit! Luizen springen over en kijken niet of het haar net gewassen is. Wel zijn ze gek op warme plekken, denk hierbij aan plekken achter de oren of onder een pony. Wist je dat kinderen vaker luizen krijgen dan volwassenen? Dit komt omdat tijdens het spelen de kans groter is dat luizen overspringen. Het is daarom goed om kinderen extra vaak te controleren!

 

Is hoofdluis gevaarlijk?

Het is niet gevaarlijk om luizen te hebben. Maar het is natuurlijk nooit leuk! De jeuk is erg vervelend en het kost tijd om luizen te bestrijden. Ook kunnen er door het vele krabben infecties ontstaan.

Hoe bestrijd je hoofdluis?

Als je luizen hebt ontdekt wil je deze zo snel mogelijk verwijderen. Wij laten zien hoe je in 7 stappen van hoofdluis afkomt.

Het stappenplan om hoofdluisvrij te worden

1. Voorbereiding
Zorg ervoor dat je alle middelen in huis hebt. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

2. Wassen van het haar
Was het haar goed met een shampoo en spoel het grondig uit! Maak het haar vervolgens handdoekdroog. Hierna breng je de conditioner aan. Breng een ruime hoeveelheid aan, dus meer dan je normaal gesproken gewend bent. Spoel de conditioner niet uit, maar borstel het haar met een grove kam goed door.

3. Kammen van het haar
Leg een witte handdoek klaar voordat je begint met kammen. Houd het hoofd boven het witte oppervlak en pak de netenkam erbij. Kam het haar lok voor lok en begin bij de oren. De luizen vallen er 1 voor 1 uit. Maak de kam tussendoor regelmatig schoon met heet water.

4. Uitspoelen van de conditioner
Spoel na het kammen de conditioner uit het haar. Maak het haar vervolgens droog met een föhn of laat het aan de lucht drogen.

5. Kam reinigen
Er zijn twee opties om de kam goed te reinigen. Leg de kam in een pannetje water en laat het 10 minuten koken. Hierna desinfecteer je de kam met alcohol. Ook kun je de kam in de droger doen. Wikkel hem in een kussensloop en knoop deze goed dicht. Vervolgens laat je de droger 30 minuten draaien.

6. Gezinsleden controleren
Controleer voor de zekerheid ook de andere gezinsleden op luizen. Zoals je net al kon lezen springen luizen snel over. Houd ongeveer 14 dagen bij of de luizen echt verdwenen zijn.

7. Kleding en beddengoed wassen
Het is niet nodig om alles in huis grondig schoon te maken. Het is namelijk een fabel dat luizen in kleding of beddengoed gaan zitten. Gelukkig maar!

 

Wij hopen dat je geholpen bent met deze 6 tips. Geniet van hoofdluisvrij haar!

Reacties

Wees de eerste om een reactie te plaatsen

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Heb je nog geen account? Registreren is snel en eenvoudig.

Welkom!

Volgens ons systeem gebruik je Chrome Lite op je apparaat. Voor een betere ervaring deze gelieve uit te schakelen. Dit is mogelijk door onderstaande stappen uit te voeren.

  1. Druk op de 3 bolletjes rechtsboven
  2. Druk op instellingen
  3. Scroll naar beneden en druk op Lite-versie
  4. Schakel deze uit
  5. Vernieuw de pagina